Er word vaak naar gevraagd, wat is de goedkoopste hypothecaire lening? De vraag is misschien simpel maar het antwoord is dat allerminst. Om de vraag correct te beantwoorden moeten we eerst nagaan wat de prijs van een hypotheek bepaald.

De Rentevoet

Bij een hypothecaire lening of woonkrediet is net als bij elke andere lening rente verschuldigd. Hoe hoger de rente des te meer we terug moeten betalen. Het vinden van de laagste rentevoet zal dus leiden tot het vinden van een goedkope hypotheek. Zoals aangeven in het artikel “Waarom een hypothecaire lening simulatie?” is er een vaste en een variabele rentevoet. De vaste rentevoet blijft ongewijzigd gedurende de gehele looptijd van het woonkrediet, en de variabele beweegt mee met renteschommelingen. Afhankelijk van de huidige stand van zaken op de financiële markten kan er een behoorlijk voordeel behaald worden door de juiste keuze te maken. Laat u hierin goed adviseren door verschillende partijen.

Verzekeringen

Vaak worden er bij een woonkrediet verscheidene verzekeringen aangeboden zoals een schuldsaldoverzekering. Alhoewel het niet vereist is, is een schuldsaldoverzekering zeker het overwegen waard. Een schuldsaldoverzekering geeft zekerheid dat er geen finaciële problemen ontstaan voor de partner of erfgenamen in geval van overlijden voordat de hypothecaire schuld is afbetaald. Heel verstandig, maar een te dure schuldsaldoverzekering leid weer tot een te dure hypotheek (totaalbedrag). Wees dus kritisch en vergelijk verschillende verzekeringen met elkaar. Lees hier meer over de schuldsaloverzekering.

Vergelijken en Onderhandelen

De goedkoopste hypotheek heeft dus de laagste rentevoet en de voordeligste aanvullende verzekeringen. Om deze te vinden dienen we verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Maak simulaties en plaats deze naast elkaar. Maar hou het niet alleen daarbij, ga onderhandelen. Ja, het klinkt misschien vreemd, maar soms kunt u een lagere rentevoet, en dus goedkopere hypotheek, krijgen door “ouderwets” te onderhandelen. Als trouwe klant van uw bank kan het verstandig zijn om een goed gesprek te voeren. Veel mensen gaan ervan uit dat aan tarieven niets gewijzigd kan worden bij de “grote” aanbieders, maar dit is allerminst het geval. Banken hebben u graag als klant en zijn best bereid u een scherper tarief te bieden dan geadverteerd word.

Als u op gesprek gaat bereid u doen goed voor. Neem voorbeelden en simulaties mee van wat anderen u bieden ter vergelijking. Onderbouw uw argumenten goed en vraag naar een scherp aanbod. U zult verbaasd zijn hoever sommige aanbieders gaan!

Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarop u zich kunt richten om tot een goedkopere hypothecaire lening te komen. Door slim te handelen zijn er nog veel meer voordelen te behalen (denk bijv. aan lagere aanschafkosten) wat uiteindelijk leid tot lagere kosten voor u.

Meest Gebruikte Zoek Resultaten: