Een schuldsaldoverzekering word meestal afgesloten om de resterende schuld van een hypothecaire lening te dekken in geval van overlijden. Hiermee beschermd u de nabestaanden tegen financiële problemen. Een schuldsaldoverzekering is niet vereist bij het aangaan van een woonkrediet, maar word wel aangeraden. U bent overigens niet verplicht een schuldsaldoverzekering af te sluiten bij de vestrekker van de hypothecaire lening, het is meestal voordeliger de schuldsaldoverzekering bij een externe partij af te sluiten.


Hoogte van de Premie

De verschuldigde premie voor een schuldsaldoverzekering hangt af van verschillende zaken. Uiteraard is de hoogte van het verzekeringsbedrag de belangrijkste factor, maar ook de rentevoet van de lening, de looptijd en de fomule (vast/variabel) van de lening zijn belangrijk. Tevens word er gekeken naar de leeftijd, gezondheid en het beroep van de aanvrager.

Op welke wijze Verzekeren?

De schuldsaldoverzekering geeft financiële dekking aan de nabestaande. Ervan uitgaande dat u met z’n tweeën een woonkrediet afsluit zou het logisch lijken dat ieder zich voor 50% van het geleende kapitaal verzekerd (2 x 50% = 100% het geleende bedrag). Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Houd er rekening mee dat bij uitval van uw partner alle overige vaste lasten (levensonderhoud, schoolgaande kinderen, gas, water, licht etc.) ook doorbetaald moeten worden wat tot onnodige finaciële druk kan lijden voor uw partner.

Het veiligst is het om als iedere partner voor zich een schuldsaldoverzekering af te sluiten met een dekking van 100% (samen dus 2 x 100% = 200% van het geleende kapitaal). Alhoewel u zich hiermee goed indekt houd het tegelijkertijd ook in dat u beide een hoge premie betaald.

Het is dus verstandig om goed te kijken wat uw vaste lasten zijn ten opzichte van uw gezamelijk inkomen en een schuldsaldoverzekering af te sluiten die bij uitval uw partner voldoende compenseert. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat één partner zich voor 80% verzekerd en de andere voor 50%. Laat u hierover goed adviseren.

Verschillen in Tarief

Er zijn twee soorten tarieven, het gegarandeerde tarief en het ervaringstarief. Bij het gegarandeerde tarief blijft de premie ongewijzigd gedurende de gehele looptijd van het contract. Het ervaringstarief heeft een vaste premie voor de eerste drie jaar waarna de premie binnen de voorwaarden gewijzigd kan worden. Het klinkt misschien raar, maar het ervaringstarief is gebaseerd op de algemene gemiddelde levensverwachting. Bij een gemiddelde lagere levensverwachting stijgt de premie en bij een hogere daalt deze. De algemene gemiddelde levensverwachting is de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Dit alleen maakt de keuze voor het ervaringstarief zeer interessant.

Samengevat, een schuldsaldoverzekering is absoluut aan te raden. Vergelijk verschillende verzekeraars met elkaar om het meeste voordeel te behalen. Laat u ook absoluut goed adviseren over de tarieven en over het het wel of niet fiscaal inbrengen van de schuldsaldoverzekering.

Meest Gebruikte Zoek Resultaten: